Oasen

OASEN er et alternativt forum, mest for amatører. Skribenter, tegnere, "filosofer" og andre interesserte skal her ha et fristed. Alle gode bidrag tas inn, og kunstneriske elektroniske bilder får også plass. Honorar gis ikke, men du får gleden av å se ditt bidrag "på trykk" og kan høste ære og berømmelse. Flere kjente forfattere har debutert i våre spalter!

Sitter du med noe? Ta pennen, kameraet eller PC-programmene fatt og send oss ditt bidrag!

e-forlaget™ har overtatt rettighetene til å utgi OASEN fra det sagnomsuste, men forlengst nedlagte Programforlaget ODD Soft@rt. Oasens papirutgaver (nr 1-6) og tidligere elektroniske utgaver (nr 7-12) er nå tilgjengelige som våre små, nedlastbare "eHefter".

Med nr 13 lanserte vi OASENs første nye utgave, og nr 14 begynner som en blogg, så følg med...Oasen nr 1 (1980)

Temanr om barn, med bidrag av bl.a. Knut Evensen, Anny Sagen, Brede F. Bekkelund, Peter Skjetne og Ragnhild Stein Andersen, og Stig Dagermans novelle "Att döda ett barn" er trykket med tillatelse. Håkon Tveten debuterer. Illustrasjoner av Anne Mari Engelsrud.

Lederen "På de små skal de store kjennes" mener det er naturlig å begynne i det små, både å starte med barn, men også at magasinet er et lite tilskudd i den norske kulturfloraen. Denne nye oasen vil være både variasjonsrik og spennende.

Oasen nr 2 (1981)

Temanr om elektronisk programmusikk, med en artikkel av Jarl-Hugo Låstad, introduksjon av Mark Shreeve og en lytteropplevelse av Jean Michel Jarres "Oxygene". I tillegg finner du bl.a. den morsomme kortnovellen "En utmerket schilett barberhøvel" av Jan Kokkin og Arvid Nilsens tanker om tanken. Illustrert av Tonje Lolland og Jarli.

På sidelinja av tidas dusinmusikk har det vokst fram en alvorlig ment, beskrivende musikk, ofte elektronisk, og om denne skal Oasens andre nummer opplyse. Dessuten forfekter redaktøren retten til å skrive "ekspresjonistisk", til å tilpasse språket etter innholdet.

Oasen nr 3 (1981)

Dikt og tegninger av Askild Hagen, dikt av Jarl Hugo Låstad, Peter Skjetne og Håkon Tveten, et par noveller av redaktøren, og to korte artikler. Volrath Vogt Bugge skriver om handikap-året og Torbjørn Dahl om den lille karibiske øya Grenadas skjebne.

Lederen "Men at man noe vil" tar utgangspunkt i opplevd entusiasme fra amatørskribenter og hobbytegnere. Magasinet er en liten pulsåre, en dråpe i den engasjerte bølgen som slår over dagens vestverden. Salgsrushet lar imidlertid vente på seg, og Oasens framtid er usikker.

Oasen nr 4 (1982)

Illustrert av Anne Stokker. Dikt av Askild Hagen, Peter Skjetne m.fl. Redaktøren har skrevet en artikkel for trafikksikkerhet.

I lederen gjør redaktøren opp status for Oasen, med forsiktig optimisme til tross for uforutsette vanskeligheter. Første årgang bærer preg av eksperimentering i valg av stoff og i noen grad formmessig, og for første gang nevnes en naturlig overgang til et livsfølelsenes tidsskrift. Oasens spalter skal være åpne for ærlig tale.

Oasen nr 5 (1982)

Mange dikt av bl.a. Aina Moan, Marit Gulliksen, Hilde Tvedt, Siri Slethei, Signe E Kvåle og Bjørn Johannessen. Den lenge lovede artikkelen om "barnemishandling og bil" av barneombud Målfrid Grude Flekkøy er med. Askild Hagen er også representert med to tegnedikt, en spennende nyskapning.

Dette nummeret bringer det reneste høstslippet av ukjente amatørskribenter til torgs. Tanker på trykk er en oppmuntring, og dette nummeret strutter av fornyet optimisme.

Oasen nr 6 (1984)

Den siste papirutgaven inneholder et essay om militærnekting og mange fine dikt, bl.a. av Marit Gulliksen, Askild Hagen og Liv Karin Lundsæter, nå bedre kjent som Liv Karin Kirkebøen Almendingen og forfatter av Sagaen om Sunniva.

I lederen "Leve eller være?" beklages det faktum at moter okkuperer alle livets sider, også levemåter. Sunnhetshysteriet har ikke annen konsekvens enn at flere dør sunnere. Kunsten, musikken og ordet gir sannhet og skjønnhet i livsopplevelsen, som er Oasens berettigelse. Det er derfor med blandende følelser at redaktøren kunngjør at Oasen går inn.

Oasen nr 7 (1995)

OASEN ble relansert som et litterært magasin for livsfølelser og elektronisk kunst (opprinnelig som et PC-program for MS-DOS). Utgaven inneholder dikt og essays av redaktøren. Lederen forklarer hvorfor Oasen har en plass i historien, og redaktøren tar opp boksehansken fra utgave nr 6 om det er noen vits i å eksistere uten å leve: Hva gagner det et menneske å leve lenge hvis livets innhold skal være en evig kamp mot de små gleder man kan unne seg? Er det da mulig å unngå å bli en angrende olding?

Oasen nr 8 (1995)

Denne utgaven inneholder flere eksempler på elektronisk kunst, samt dikt av bl.a. Hilde Tvedt, Aina Moan, "Xenia" og Tove M Kristiansen, og en kronikk om Pornografi i Norge, som undres over at det ennå er forbudt å vise kjønnsorganer i bevegelse, mens det er lov å vise detaljerte drap og tortur. Sansen for proposjoner blendes av ihuga moralisme.

Med utgangspunkt i at det er 50 år siden krigen, er det forunderlig og skremmende at krig fortsatt er en trussel mot mennesket, fordi vi fortsatt synes å kunne kategorisere menneskene i forenklingens "oss" og "dem". Å ta liv er å utslette en hel verden, offerets verden. I dette perspektivet blir andre farer og trusler fullstendig overskygget. Må man minne om at noen er glad i hvert menneske på jorden, også i deg?

Oasen nr 9 (1996)

Dikt av "Xenia", Hilde Tvedt, Astrid og "Filos", en graffitivegg med gullkorn, og grovkornede stev etter Bjørn W Larsen, samt redaktørens "livstestament" om å være glad i livet, om den gode sak, om gudetro og tvil, om musikk for sjelen og om barn.

Oasen vil være med på å gi den rivende utviklingen innen informasjons- teknologi et "menneskelig ansikt". Magasinets oppgave er å bidra med mental og estetisk motvekt til selve teknologiens skall. Det kan ligge på siden av det etablerte og moteriktig uten å ta skade på sin sjel.

Oasen nr 10 (1997)

En jubileumsutgave med dikt av Espen Grasberget, Odd-Arne Jørgensen og Svein Inge Hunstad, en smakebit på Odd Nordhagens barndomsminnebok og litt sprelsk humor, blant annet den ustyrtelig morsomme skademeldingen og sitater av Woody Allen.

Drømmen om Oasen er å utgi stoffet elektronisk, som yter intensjonene større rettferdighet enn tradisjonelle, todimensjonale papirutgivelser.

Oasen nr 11 (1997)

Denne gangen inneholder magasinet blant annet "Utdrag av 101 sanger" av Adrian Cox og "Puritanismens 10 bud" av Oddmund Riise, samt anmeldelser og en smakebit på Odds "Tåke"-musikk fra 1987. Odd Nordhagens oppfinnelse, hyperdiktet, er imidlertid flyttet til nr 13.

Lederen er i det melankolske hjørnet, med utgangspunkt i at livet er en sinnsopplevelse hos mennesket. Mer enn jublende gleder kan melankolske stemninger finne sin form som dikt. Men det er ikke uten grunn at små gleder er flettet inn. Humoristisk sans kan bære oss gjennom livets tyngre stunder, og galgenhumor har hjulpet desperate mennesker. Moralistens største feil er at han ikke vil at andre skal like det han selv ikke liker.

Oasen nr 12 (1998)

Dikt av Askild Hagen, Håkon Tveten og "Xenia", redaktørens nedtegnelser fra en lyserød russetid og en humoristisk vinkling på likheten mellom oppgraderinger av PC-programmer og kjærester. En egen spalte for ærlig tale med engasjerte leserinnlegg er åpnet, både om at bikkjebæsj er no dritt og det kjønnsdiskriminerende faktum at både blotter og kikker er hankjønnsord.

Igjen er lederen opptatt av at moral og etikk er som ild og vann. Moralen vil helst bestemme hva andre (helst ikke) skal gjøre, mens etikken handler mer om personlig integritet og ansvar. Mest outrert vises moralens dobbeltbunn når samfunnet skal definere en felles seksualmoral, og igjen er straffelovens § 211 et torn i øyet. Moral kan da sees som min rett til å gjøre andre urett!

Oasen nr 13 (2010)

Dikt av Askild Hagen, Liv Karin Kirkebøen, Svein Inge Hunstad, Mona-Lill Moen, Fredrik Haavardsen og "Xenia", og Espen Grasbergets surrealistiske og eksperimentelle morotekst. Dessuten er redaktørens oppfinnelse hyperdiktet med her, for å inspirere til nytenkning om diktets form i et elektronisk medium, samt hans tanker om begrepet kjærlighet.

Oasen er gjenoppstått for tredje gang. Denne gangen med både gammelt og nytt stoff, men nå er alle tidligere mottatte bidrag utgitt. Vi tar gladelig imot nye bidrag til magasinet for litteratur om livsfølelser og elektronisk kunst.

Oasen nr 14 (2011-)

Neste utgave av OASEN begynner som en blogg på http://oasen.e-forlaget.no og utgis først som eHefte når et tilstrekkelig antall bidrag er mottatt. Hittil har vi fått inn en do-tavle av Fredrik Haavardsen og Reidar Richardsens tanker etter 22.juli 2011, redaktørens essays om normalbegrepet og forvirrende filifokus, samt hans novelle Romjulsminne (som også ble publisert i heftet "Jul i Nes" 2012). Nye innlegg blir fortløpende lagt ut på bloggen, så følg med!

Sidene er laget i Microsoft Notisblokk av e-forlaget™ (takk til NeoSoft) — Disclaimer