Skumle advarsler?

Får du opp skumle advarsler når du forsøker å laste ned eller kjøre våre publikasjoner? Det er heldigvis ikke så fælt som det høres ut, og du kan trygt følge våre anvisninger. Ellers går du dessverre glipp av våre spennende publikasjoner og morsomme programmer. Vi takker på forhånd for tilliten!

Både Windows Defender, nettleseren selv eller antivirusprogrammet ditt kan vise stygge advarsler. Årsaken er at vi mangler sikkerhetssertifikat. Dette blir uten realitetsvurdering tolket som at "utgiveren er ukjent" og at "filene ikke lastes ned så ofte". Men filene her på vårt nettsted er det bare e-forlaget selv som har utgitt. De kommer ikke fra en ukjent utgiver. Og e-forlaget er selvfølgelig ikke like kjent som Microsoft og Adobe, men disse advarslene skjærer alle små over en kam. Vi synes ikke vi fortjener slike hårreisende og grunnløse beskyldninger.

e-forlaget drives ikke på kommersiell basis og har ikke funnet det regningssvarende å sikkerhetssertifisere våre publikasjoner. Å mangle et slik sertifikat betyr ikke automatisk at utgiver er upålitelig. Vi distribuerer våre filer som kjørbare PC-programmer i såkalt exe-format, for at de skal kunne startes i Windows på samme måte som Word, Adobe Reader osv.

Vi garanterer at filer lastet ned fra våre internettsider ikke er infisert med virus, trojanere eller andre uhumskheter som kan eksistere i internettets mørke kroker, heller ikke reklame. Vi har sjekket våre nettsider på Googles http://www.virustotal.com, og tør å oppfordre alle til å gjøre det samme. Ingen av de 88 sikkerhetsselskapene finner noe farlig på vårt nettsted (se skjermbildet).

Når du laster ned en av våre publikasjoner, passer Windows Defender på deg. I Edge blir du først spurt om hva du vil gjøre med exe-filen fra oss. Du kan velge "Åpne", men vi anbefaler at du velger "Lagre som", slik at du har filen på din harddisk eller en minnepinne og ikke behøver å gå gjennom denne nitide prosessen en gang til. For uansett hva du velger, blir filen blokkert, så her må du klikke på "..." (menyen) og velge "Behold". Da får du beskjed om at appen kan skade enheten, og at du bare bør åpne filer du stoler på. Fordi du kan stole på oss, velger du å klikke på "Vis mer", og først nå får du velge "Fortsett likevel" slik at filen lastes ned.

Hvis du valgte "Åpne" eller når du åpner filen etter nedlastning, fortsetter Windows Defender å passe på deg, også om du lastet ned filen i Chrome. Du får se en advarsel om at Windows beskytter PCen og hindret en ukjent app i å starte, og at kjøring av appen kan utsette PCen for risiko. Selv om vi ikke alltid vil anbefale det samme fra andre kilder, er alle våre publikasjonsfiler uskyldige. Du kan trygt velge "Mer info" før du endelig får velge knappen "Kjør likevel". Først da åpnes exe-filen, eller du kan dobbeltklikke på filen der du lagret den.

Avast og andre antivirus-leverandører har også begynt å vise skumle advarsler mot enhver kjørbar fil som lastes ned fra internett, med en ufin påstand om at programmene er "potensielt mistenkelige". Får du opp en slik filrykte-advarsel, ber vi deg velge nødvendig handling "Fullføre nedlastningen" eller tilsvarende.


Copyright e-forlaget™ © 2002-2021 — Alle rettigheter forbeholdt / All rights reserved